Hoe zit dat met certificaten en subsidies?

Waar er tot een aantal jaar geleden een verplichting was om als installateur je beroepskennis te bewijzen op het moment dat je start als zelfstandige, is dat nu niet meer zo. Toch is het belangrijk om een gecertificeerd installateur onder de arm te nemen. Er zijn immers verplichtingen van de overhoud rond de keuring en het onderhoud van je installatie. Daarnaast geven verschillende overheden tal van subsidies rond hernieuwbare energie, maar enkel als de installatie geplaatst is door iemand die over de correcte certificaten beschikt.

Hier een kort overzicht:

  • Beroepsbekwaamheid van centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair, installateur-frigorist en elektrotechnieken
    Officieel bestaat de beroepsbekwaamheid in Vlaanderen niet meer, maar deze tonen wel aan dat ik voldoende kennis en ervaring heb in bovenstaande vakgebieden. Dit via mijn diploma bachelor elektromechanica – klimatisering, mijn ervaring als projectleider in de HVAC-sector en mijn eigen zaak sinds 2017.
  • Erkend technicus gasvormige brandstoffen
    Dit certificaat zorgt er voor dat ik de keuring voor eerste ingebruikname en het periodieke onderhoud van gasketels mag uitvoeren.
  • Gecertificeerd installateur hernieuwbare energie (ook wel gekend als Rescert)
    Wil je een verbouwpremie of premie van Fluvius aanvragen voor zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler, dan moet je de installatie laten plaatsen door een installateur met een certificaat van bekwaamheid. Deze zijn in het leven geroepen om erop toe te zien dat installateurs goed opgeleid worden en de installaties volgens de regels van de kunst geplaatst worden. Dit wordt gecontroleerd door de instelling Rescert, die een nummer toekent dat je moet invullen op de premie-aanvraag.
  • Cerga certificaat
    Cerga is een kwaliteitslabel voor gasinstallateurs. Dit label biedt jou als klant de garantie dat je installatie professioneel is geplaatst. Om het label te verkrijgen heb ik de nodige opleiding gevolgd en elk jaar worden enkele van mijn installaties  door een controle organisme nagekeken.
  • Erkenning koeltechnisch bedrijf (in Vlaanderen en Brussel)
    Deze heeft niets te maken met subsidies voor jou als klant, maar is wel verplicht voor installateurs die werken aan koelinstallaties met gefluoreerde broeikasgassen zoals bijvoorbeeld airco’s. Om jouw airco te mogen installeren, onderhouden of repareren moet deze erkenning dus in orde zijn.
    Daarnaast heb ik uiteraard ook mijn erkenning als koeltechnicus zelf.

Je mag dus gerust zijn dat ik over alle nodige certificaten beschik en/of de nodige keuringen voorzie om te zorgen dat alle documenten in orde zijn.

2 replies
  1. romantik69
    romantik69 says:

    Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be useful to read content from other authors and use something from their websites.

Comments are closed.